SHIHAN GRUIA DOCAN
PRESEDINTELE BUDO GYMNascut in anul 1968, a inceput sa practice artele martiale (judo si shotokan) in anul 1986 odata cu admiterea sa ca student intr-o scoala militara de ofiteri.
In anul 1990 a facut pentru prima oara cunostinta cu stilul kyokushinkai, pana atunci necunoscând mare lucru despre acest stil de arte martiale. “S-a intamplat ca pe timpul unor cursuri pe care le urmam in cadrul A.N.E.F.S. , sa existe in programa de pregatire, pe langa alte sporturi de lupta (judo, box, lupte) si antrenamente de arte martiale.” (Gruia Docan)
Sansa de a descoperi kyokushinkai-ul a fost aceea ca, instructorul sau de atunci, senpai Iulian Moisescu, era practicant de kyokushinkai.
Putem spune ca a fost fascinat inca de la primele antrenamente de frumusetea, pragmatismul si complexitatea acestui stil, propunandu-si imediat ca principale obiective, obtinerea centurii negre si bineinteles a cator mai multe victorii in campionatele ce urmau sa vina.
“Dupa 8 luni de antrenament sub indrumarea instructorului Iulian Moisescu (foto), a trebuit sa parasesc acea sala fiind nevoit sa ma mut in alta localitate deoarece serviciul imi cerea acest lucru. A urmat o perioada grea in care incercam sa imi construiesc singur antrenamentele, sa repet tot ceea ce invatasem si bineinteles sa si progresez.” (Gruia Docan)
Gruia Docan devenind unul dintre cei mai prolifici autodidacti din Romania, obtinand in doar cativa ani atat mult ravnita centura neagra in Kyokushinkai, precum si numeroase victorii in campionatele nationale si internationale, totul printr-o munca asidua care s-a materializat prin studierea cartilor, casetelor si bineinteles prin 2-3 antrenamente zilnice.
“Daca in cadrul antrenamentelor tehnice (kata, kihon, etc.) rezultatele veneau mai usor, in antrenamentele de lupta aveam tot timpul o mare problema… lipsa de parteneri cu care sa pot face sparing, fiind nevoit sa lucrez foarte mult box cu umbra si sa-mi construiesc in minte cateodata meciuri intregi sau diferite situatii de lupta care trebuiau rezolvate.” (Gruia Docan)
Rezultatele nu s-au lasat asteptate, in numai doi ani Gruia Docan a devenit un pion principal al lotului national de kyokushinkai la categoria +90kg.
Inca de la inceputul practicarii stilului kyokushinkai acesta a fost fascinat de dinamica competitiilor si de spectaculozitatea lor. Unul dintre vechii luptatori care l-au impresionat cel mai mult si care a marcat intreaga sa cariera de sportiv, a fost Willy Williams, membru al lotului national de kyokushinkai al SUA, care, desi avea aproape 2 m inaltime si cantarea aproape 120 kg, avea o agilitate si o explozie in miscari ale unui luptator de categorie usoara.
Sportul de performanta in artele martiale nu trebuie confundat cu arta insasi, el fiind doar o etapa obligatorie in lungul drum al desavarsirii ca maestru. “Cariera mea de sportiv si antrenor mi-a oferit nenumarate impliniri, si sansa de a cunoaste si de a ma pregati cu unii dintre cei mai renumiti maestri din Romania, Europa, America si Japonia, maestri, care fiecare dintre ei si-au pus amprenta asupra personalitatii mele si asupra pregatirii mele ca sportiv de performanta si antrenor.
Dintre acestia as dori sa amintesc pe shihan Jack Sandulescu, Howard Collins (Marea Britanie), Furko Kalman (Ungaria), Randolf James (S.U.A.), Nicholas Pettas (Danemarca – renumit luptator al circuitului K1, discipol al maestrului Matsutatsu Oyama), Katsuhito Gorai (Japonia), Akiyoshi Matsui (Japonia- presedintele Kyokushinkaikan), Artur Hovhannisyan (instructor Honbu), Sem Schilt (multiplu castigator al circuitului K1), Dave Jonkers (Olanda-antrenor in circuitul K1), Pham Xuan Tong (fondatorul stilului Qwankido), Giacomo Spartaco Bertoletti Italia-presedinte WJJKO), Shihan Yasuhiro SHICHINOHE (Japonia), Shihan Shigeru TABATA (Japonia).” (Gruia Docan)
Fost component al lotului national de kyokushinkai, timp de multi ani, Gruia Docan a obtinut numeroase succese in competitii nationale si internationale. De asemenea, amintim si titlul de campion militar absolut al Romaniei la categoria +90 kg.
In prezent, Gruia Docan este presedinte al “Budo Gym Club” din Bucuresti, unde in calitate de antrenor, a reusit cu sportivii pe care ii antreneaza, sa obtina numeroase rezultate foarte bune in competitiile la care a participat (citeste).
De asemenea, Shihan Gruia Docan este :
– Presedintele Federaţiei Române de Karate Kyokushin – www.frkk.ro
– Vicepresedintele Tribunalului de Arbitraj Institutionalizat Sportiv din România
– Arbitru national cat. A
– Arbitru international cat. A
– Senior Editor la Revista de Arte Martiale “Budo Gym” – www.revista.budogymclub.ro
– Editor OnLine la Revista de medicina alternativa si terapii complementare “Info Terapii” – www.infoterapii.ro