Clubul sportiv Budo Gym a fost infiintat in anul 2007 in Bucuresti, de catre Sensei Gruia Docan – 5 dan kyokushin, primul roman care a urcat pe un podium la o competitie internationala de kyokushinkai – categoria +90kg (argint la Campionatele Internationale de Kyokushinkai din 1995) si actualul presedinte al clubului. De asemenea, Shihan Gruia Docan este unul dintre putinii conducatori de cluburi de arte martiale din Romania recunoscuti in mod oficial ca Branch Chief al tarii noastre, de una dintre cele trei organizatii mondiale de karate kyokushin existente, respectiv International Karate Organisation Kyokushinkaikan Union – (All Japan Kyokushin Union). Puteti citi mai multe detalii despre Shihan Gruia Docan – aici.
Istoria clubului Budo Gym isi are originea insa in perioada imediat postdecembrista. In vara anului 1991 ia fiinta la Piatra Neamt primul club de kyokushinkai din judetul Neamt, bineinteles si din Moldova, antrenor fiind actualul presedinte al clubului Budo Gym, Gruia Docan, care la acea vreme era proaspat detinator al titlului de antrenor de arte martiale, titlu obtinut in urma examenului din luna mai a aceluiasi an. Clubul nou infiintat se numea pe atunci Ronin Club.
“A fost un inceput destul de greu, in Piatra Neamt la acea vreme existand mai multe scoli de arte martiale din diferite stiluri care aveau deja experienta de aproape un an si jumatate de activitate.
De asemenea in acea perioada si mai ales in Piatra Neamt-ul din acei ani era destul de dificil sa promovezi si sa impui un stil de arte martiale bazat pe o metoda foarte dura de antrenament si materializat prin competitii care se desfasurau in sistem knock-down si care adesea se finalizau cu eliminarea adversarului din lupta, uneori cu urmari destul de neplacute… (aceasta si datorita diferentei mari de valoare dintre competitori care exista uneori in anumite etape ale competitiei.) cu toate acestea fiind cele mai “savurate” competitii de arte martiale din acei ani, salile in care se desfasurau acestea, adesea devenind neincapatoare.
Primele antrenamente s-au desfasurat la Scoala generala nr.3 (cei din Piatra Neamt cred ca stiu unde este sau unde a fost…) urmand ca in anii ce au urmat, antrenamentele sa se desfasoare si in alte locatii precum sala de sport a Liceului de chimie, Scoala generala nr.1 si Sala sporturilor a clubului Ceahlaul din Piatra Neamt.”
Promovarea si recunoasterea stilului kyokushinkai ca un sistem eficient de pregatire si de lupta in anii ce au urmat s-a realizat in primul rand datorita seriozitatii si devotamentului de care au dat dovada atat antrenorul cat si elevii ce se pregateau in acea vreme pe aceasta ramura a artelor martiale. si in mod special rezultatelor obtinute de antrenorul Gruia Docan la competitiile interne si internationale fapt ce a facut sa confirme calitatea antrenamentelor ce se desfasurau in stilul kyokushinkai in Piatra Neamt in acea perioada.
De asemenea Clubul Budo Gym prin antrenorul si presedintele sau, sensei Gruia Docan a organizat in ultimele decenii, numeroase evenimente legate de artele martiale, materializate prin competitii nationale si internationale (vezi – aici), stagii nationale si internationale (vezi – aici), precum si numeroase festivaluri de arte martiale (vezi – aici), promovand artele martiale din Romania indifferent de stil sau ramura.
Obiectivul principal al Clubului Budo Gym (pe linga celelalte obiective de performanta pe linie sportiva) este educarea in mod special a copiilor si tinerilor ce se pregatesc in cadrul sedintelor organizate in cadrul clubului avand ca fundament scopul artelor martiale respectiv acela de a educa fizicul si spiritul facand fiinta umana sa atinga acea treapta a armoniei depline atat cu sine insusi cat si cu universul inconjurator.
Acest deziderat nu poate fi atins decat printr-o pregatire temeinica, continua si sub indrumarea unui maestru, dar mai ales printr-o disciplina exemplara si prin respectarea intocmai a principiilor artelor martiale (citeste).
Respectarea unei etichete atat in sala de antrenament (dojo) , in viata de zi cu zi si in societate dar mai ales respectarea unor reguli (care amintesc de codul “Bushido” al samurailor) bazate pe respectul de sine, pentru cei din jur si fata de inaintasi, fac din artele martiale una dintre cele mai moderne si mai eficiente metode de educare si formare a caracterelor nobile de care societatea noastra are atata nevoie !
In acest sens artele martiale devin o cale (do) adevarata de lupta a fiecarei fiinte umane, in depasirea limitelor existentei sale si in castigarea adevaratei “batalii” a vietii si anume cea a sinelui cu sine insusi.
In artele martiale dovada supraomului nu o da luptatorul fioros si invincibil prezentat in filmele si in intrecerile sportive “la moda”, ci acela care va reusi sa gaseasca sentimentul armoniei si plenitudinii interioare invingandu-se pe sine insusi.
Trebuie sa fim constienti ca latura sporiva a artelor martiale nu este decat o etapa in desavarsirea noastra ca budoka.
Arta martiala este arta pacii, iar arta pacii este cea mai grea: trebuie sa castigi fara sa te lupti!!!